Sonu gelmez istekleriyle yeni mezunları ve hâlihazırda okuyan öğrencileri iyice korkutur hale gelmiş ve anca bulunduğunuz yere değer katabildiğiniz sürece sistemde var olabildiğiniz özel sektör, hayatın aynasıdır. Rekabet, yalanlar, verilen fakat asla tutulmayan sözler, yükselmeler, düşmeler, ayağınızı kaydırmak için fırsat kollayanlar, işinizi kaybetmemek için verdiğiniz mücadele ve emek… Bu saydıklarımın hepsi hayat-özel sektör ilişkisini destekler nitelikte. Hayatımızı idame ettirebilmek için var olması gereken bu yapı belli bir zaman sonra hayat gayemiz haline geliyor ve özel sektör bizim için yaşaması gerekirken, biz özel sektör için yaşamaya başlıyoruz.
Özel sektör rekabetin her daim diri olduğu bir saha ve işe alım esnasında adaylarda aranan belli başlı şartlar mevcut. Bunlardan kısaca söz edecek olursak: Yabancı Dil, Not Ortalaması ve Tecrübe. Rekabet arttıkça bu üç temel şartın ayırt ediciliği de azalıyor diyebiliriz. Bu ayırt ediciliğin azalmaya başladığı günümüzde sizleri daha farklı kılacak ve bu sayede diğer adayların önüne geçirecek bir diğer alan ise: ‘’Gönüllü Deneyimleriniz’’. Gönüllü deneyimleri özgeçmişte altın gibi parlayan bir alan. Bunun nedeni gönüllü faaliyetlerinde yer almış bireylerin sorumluluk alma bilinci gelişmiş, gelişime ve ekip çalışmasına yatkın olmasıdır. Karşılık beklemeden bir yerlere değer katmaya ve katkı sağlamaya çalışmış birinin ona hayatını kazandıracak, geçinmesini sağlayacak bir işletmeye, kuruma katacağı değeri bir düşününce taşlar yerine oturmaya başlıyor aslında. Bunlara ek olarak gönüllü faaliyetlerde bulunmuş birinin kendini diğer kişilere oranla daha fazla keşfetmiş olması ise inkâr edilemez bir gerçek. Çalışkanlığınızı da dolaylı yoldan gösterme fırsatı sağlayan ‘’gönüllü’’ çalışmaların sizlere kazandıracağı diğer bir husus tecrübedir. Hani şu ‘’tecrübesiz insanlara çalışma fırsatı verilmezse onlar nasıl tecrübe kazanacak’’ isyanı var ya, işte size o açığınızı kapatacak bir yol. Siz yeter ki kendinize, çevrenize, insanlara, kendi halinde takılan karıncaya, havada uçan kuşa küçük veya büyük katkıda bulunacak bu çalışmalara katılmak için çabalayın, sorumluluk almak için kendinizi gösterin, gerisi emin olun gelecektir. Sorumluluk bilincinizin artmasını, deneyim kazanmanızı, ekip çalışmalarında yer alarak koordinasyon konusunda gelişmenizi, bu sayede de özgüveninizin artması ve hayal gücünüzün gelişmesini sağlayacak olan bu faaliyetler, girişimci bir birey olma yolunda daha cesur adımlar atmanızın belki de ilk aşamasını oluşturacaktır. İnsan ilişkileri ve ekip çalışması günümüz çalışanlarında aranan baş özelliklerden biri; zira yaptığımız çoğu şeyin temelinde ‘’insan’’ ve ‘’iletişim’’ yatıyor. Bu faaliyetlerde yer alırken iş hayatının da ufak bir provasını yaşayacaksınız aslında. Hata yapma fırsatınız olduğu için daha fazla gelişecek ve geçmiş hatalarınızdan dersler çıkaracak, ufak koşuşturmalar ve yetiştirmek için telaş yaşadığınız günler sonrasında ise zaman yönetimi konusunda da muazzam yol aldığınızı fark edeceksiniz.
Yazının gelişme kısmında da gördüğünüz gibi gönüllü faaliyetleri sadece özel sektörde değil, hayatın kendisinde bize katkı sağlıyor. Gerçi yazının başında da özel sektörün hayatın bir aynası olduğundan bahsetmiştim, bu bakımdan güzel bir kesişme oldu. Velhasılıkelam, gönüllü olarak faaliyetlerde bulunmanın o kadar çok katkısı bulunuyor ki artılarını yazdıkça yazasım geliyor. Eminim bu yazıyı bitirip noktayı koyduktan sonra dahi ‘’keşke şunları da ekleseydim’’ diyeceğim yeni şeyler aklıma gelecek. Eklenmesi gereken bazı noktaları ekleyemediğim için de şimdiden bitirdiğime pişman olduğum bu yazıyı sonlandırırken Amerikalı girişimci ve yazar Jim Rohn’un çok sevdiğim bir sözünü eklemek ve bunu kendimce değiştirmek istiyorum: ‘’Bugün nerede olduğunuz ve bundan 5 yıl sonra nerede olacağınız arasındaki fark, okuduğunuz kitapların kalitesinde bulunacaktır.’’ demiş Jim Rohn. Ben de kendimde gözlemlediğim değişimleri göz önünde bulundurarak diyorum ki: ‘’Bugün nerede olduğunuz ve bundan 5 yıl sonra nerede olacağınız arasındaki fark, yer aldığınız gönüllü faaliyetleri ve projelerde bulunacaktır.’’
Yazan: Onur Özcan
Bambu Eğitim Blog Ekibi Koordinatörü