BEŞ TAŞ OYUNU
OYUNCU SAYISI = Birden fazla kişiyle oynanır.
OYUN MATERYALİ = Beş tane orta boy yuvarlak taş.
OYUNUN AŞAMALARI
- A) BİRLER = Taşlar düz zemine serbestçe bırakılır. Oyuncu yerdeki taşlardan uygun olanı seçer. Seçtiği taşı havaya atar ve her atışta yerden bir taş alıp havaya attığı taşı yakalar. Yerden taşlar alınırken diğer taşların oldukları yerde sabit kalmalarına dikkat edilir. Eğer havaya attığı taşı yakalayamazsa veya diğer taşlara dokunursa oynama sırası diğer arkadaşına geçer.
- B) İKİLER = Taşlar yere bırakılır. Taşların içinden uygun olan bir taş ele alınır ve yerdeki taşlar ikişerli olarak alınmaya çalışılır. Bir önceki aşamada olan kurallar burada da aynen geçerlidir.
- C) ÜÇLER = Taşlar yere bırakılır. Uygun olan bir taş havaya atılarak önce yerdeki bir taş ele alınır daha sonra diğer üçü tek seferde alınır.
- D) DÖRTLER = Taşlardan uygun olan bir tanesi havaya atılır ve yerdeki dört taş bir seferde alınmaya çalışır.
- E) PİSİ = Bir taş işaret parmağıyla başparmak arasında tutulur. Diğer dört taş aynı elin avuç içinde tutularak parmaklar arasındaki taş havaya atılır. Aynı elin işaret parmağı yere sürülür ve havadaki taş yakalanır. İşlem sırasında havaya atılan taş yakalanamazsa ya da avuç içindeki taşlar düşürülürse oyun sırası rakip oyuncuya geçer.
- F) GELİNLER = Taşlar yere atılır. Başparmak ve işaret parmağı arası açılarak kale şekli oluşturulur. Oyuncu yerden uygun olan bir tane taşı alır. Rakip oyuncu kaleden geçirilmesi en zor taşı seçer (gelin). Oyuncu taşı havaya atarak gelin dışındaki taşların her birini en fazla iki atışta kalenin içinden geçirmeye çalışır. Diğer aşamalarda olduğu gibi taşı kapamazsa ya da diğer taşlara dokunursa sıra rakip oyuncaya geçer. Üç taş parmakların arasından geçtikten sonra sonda kalan gelin tek atışta parmakların arasından geçirtilir ve aşama tamamlanır.
- G) Final = Taşların tamamı avuç içine alınır ve avuç içinden hafifçe yukarı atılıp avucun tersiyle taşlar tutulmaya çalışılır. Avucun dışında en çok taş kalan oyuncu oyunu kazanır.
OYUNUN FAYDALARI
Oturduğumuz yerden oynanan bir oyun olduğu için yorucu değildir. Taşların doğru bir şekilde atılıp yakalanması el becerilerini ve parmak kaslarını geliştirir. Atılan taşı yakalamaya çalışmak göz takibini de geliştirir. Kurallı bir oyun olması dikkatimizi geliştirdiği odaklandırmayı da artırır.
Azerbaycan’da da aynı adla oynan oyunun bazı aşamaları ufak farklılıklar gösterebilir. Türkmenistan ve Kırgızistan’da ise bu oyun ‘’top taş’’ adıyla bilinir.
Yazan: Hazel Şevval Yalçın
Bambu Eğitim Atölyeler Koordinatörü