STEM İngilizce Science, Technology, Engineering ve Math kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Türkçe karşılığı ise FeTeMM yani Fen bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik. Tüm bu alanları birleştiren ve proje odaklı ilerleyen bir sistemden bahsediyoruz kısacası.
Müfredattan şikayetçi olmayanımız yoktur sanıyorum. Eğitim sistemindeki eksiklerin de hepimiz belli bir ölçüde farkındayız. İşte STEM yani FeTeMM bu eksiklere çözüm olmak yerine, sistemi baştan ele alıyor ve yepyeni bir yaklaşımla düzenliyor eğitim faaliyetlerini. Önümüzde yine çeşitli kazanımlar ve müfredat denen yığın var ama bu kez ezberletmek yerine keşfetme yolunda rehber oluyoruz. Örneğin önümüzde bir konu ya da problem var. Bu konuya ya da probleme yönelik fikirleri ve çözümleri farklı disiplinleri bir araya getirip etkili bir biçimde kullanarak üretiyoruz. Klişeleşmiş ve gerçeğe uyarlanamamış “eğlenerek öğrenme” kavramı hayat buluyor. Üstelik merak duygusu, araştırma tutkusu gibi kilit özelliklerle birleşerek. Çocuklar 21. Yüzyıl becerilerini kullanarak üretime geçiyor. Farklı alanlarda düşünme ve üretime geçme becerisi kazanmış bireyler kendini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atmış oluyor.
STEM aslında bir etkinlik ya da deney değil. Bundan çok daha fazlası. Sürece odaklı, üretimi de hedefleyen bir anlayış. Günümüzde bireylere öğrenme ile ilgili çok fazla kaynak ve yöntem sunuluyor. Bireylerden bu doğrultuda kendilerini geliştirmeleri, öğrenmeyi öğrenmeleri, tüketici olmak yerine üretici olmaları, üstbilişsel yeteneklere sahip olmaları, çağın gereklilikleri doğrultusunda çok farklı alanlarda bilgi ve beceri sahibi olmaları isteniyor. Geleceğimizi bu beklentiler doğrultusunda şekillendirme noktasında STEM’in faydalı bir anlayış olacağını düşünüyorum.
Bambu Gönüllü Eğitim Platformu’nun STEM Atölyeleri’ne katılmak isterseniz sizleri Instagram adresimize bekliyoruz!
Eğitimle kalın!
Yazan: Tuğba Coşkun
Bambu Eğitim Gönüllüsü