Maalesef dünyayı tüketiyoruz. Gezegenin bize sunduğu kaynakları ileriyi düşünmeden sömürüyoruz. Dünyadan aldıklarımıza karşı dünyaya ne veriyoruz? Peki çocuklara nasıl örnek oluyoruz? Çocukların üretmelerini destekleyici ortamlar sunuyor muyuz?
Hepimiz farkındayız gerçeklerin fakat görmezden geliyoruz. Yarın yokmuş gibi yaşamayı bırakıp üretmeye başlamalıyız. Üretken nesiller için üretken bireyler olmalıyız. Tüketmeyi bırakıp ürettiğimiz zaman aldığımız tat bizi içine çekecek ve bunu herkesin tatması için uğraşacağız.
Nasıl Yetişir Üretken Nesiller?
Elbette yetişkinlerin üretken olduğu bir dünya çocukların üretmesine imkân sunan ortamlar yaratır. Yetişkinlerin model olması her zaman en önemli kriterdir. Çocuğa yap demek kolaydır. Ama kendi yaptıklarımızı göstererek onların yapmalarına fırsat tanımak çok daha güzel bir yoldur. Üstelik çocuklar keşfetmek, öğrenmek, deneyimlemek ve yapmak için yaşarlar. Bunu desteklemek fikri heyecan verici değil mi?
Nasıl örnek olmalı?
Dünya için ne yaptığımızı sorgulamakta yarar var. Dünya bize inanılmaz güzellikler sunuyor. Bu güzellikleri işleyip kullanan insanlar var. Fakat bu noktada ikiye ayrılıyoruz. Sadece tüketen, tükettiğini yok eden ve tüketmenin ötesinde üretmenin kıymetini bilen… Biraz doğaya göz atmaya ne dersiniz? Şehirleşmenin giderek kötüleştiği dünyada doğaya göz atmakta zorlanabilirsiniz. Daha önce bir fidan diktiniz mi? Dikmelisiniz. Hatta çocuğunuz, öğrenciniz veya arkadaşlarınızla birlikte doğada böylesine kalıcı bir iz bırakmalısınız.
Doğada kalıcı iz bırakmayı doğayı kirleterek yapmak pek tabii mümkün. Ama bunu bile isteye neden seçelim? Atıkları ayrıştırma, geri dönüştürme ve hatta oyuna çevirme seçenekleri hepimizin tercih ettiği noktalar değil mi?
Çocukların Üretmesi
- Meyvelerin, sebzelerin çekirdekleri keşfetmek için güzel malzemeler değil mi? Üstelik çocukların yiyecekleri tanıması ve onları yemesini kolaylaştırması kulağa hoş geliyor. Çekirdekleri evde toprakla buluşturmak neden mümkün olmasın? İmkanlar elverişli değil mi? Okulda büyüyen meyve ve sebzeler fikrini düşünmekte yarar var.
- Yediğimiz meyve ve sebzeleri kompost olarak kullanabiliriz. Her şeyi çöpe atmak yerine her şeyden üreten bir döngü kurmak zor değil. Doğal gübreler elde etmek yetiştirdiğimiz ürünlere iyi gelecektir.
- Plastikler her yerde! Plastiklerden vazgeçmek zor olabilir. Fakat bu süreci eğlenceli bir hale çevirmek mümkün. Plastiklerden üretilen sanat çalışmalarını okullarda sergilemek nasıl olur?
- Doğa yürüyüşlerini sever misiniz? Doğa yürüyüşlerinde çöpleri toplamak nasıl olur?
- Kitap yazan çocuklar fikrine ne dersiniz? Yazmak en az okumak kadar önemli bir beceri. Çocuklardan gelen istekleri köreltmek yerine desteklemek deneyimlerle dolu bir yol açacaktır.
- Okul dergileri çıkarmak bir başka seçenek olabilir. Üstelik okul öncesi çocuklarından liseye kadar hepsinin bunu yapması mümkün. Bırakalım okul öncesi çocukları resmetsin, inşa etsin.
- Notalarla dans eden nesillerin üretkenliğini düşünebiliriz. Kimi ritmine kapılıp dans edebilir kimi yeni ritimler kurabilir. Müziğin diliyle üretmek çocuklara çok yakışıyor.
- Tabletler, telefonlar, bilgisayarlar… Çocukların uzun süre ekran başında olması büyük bir sorun haline geldi. Ekran karşısında tüketmek hız kesmeden ilerlerken çocukların yaratıcılıkları tükenen bir başka öğe olmaya devam ediyor. Ekran karşısında üretmek nasıl olur? Çocukların kodlama öğrenmesi ile basit düzeyde kendi oyunlarını yapması ilgi çekici bir deneyim sunabilir.
Öğretmenler, aileler olarak üretmek için kafa yormalıyız. Kendimize üretebileceğimiz alanlar bulmalıyız. Hayatımıza üretkenlikle devam ederken çocukların bizden etkileneceği kesin. Üstelik çocuklarla birlikte üretmek en keyiflisi…
İrem Tokdemir