Çocukların Teknoloji Kullanımı Daha Güvenli Nasıl Olabilir?
Evde geçirdiğimiz günlerde teknoloji, bizim olduğu kadar çocuğumuzun da hayatının başköşesine çoktan taht kurmuş. Daha yürümeyi öğrenmeden tablet ya da telefon kullanan çocukların varlığı şaşırtıcı değil mi? Dijital ortamlarda ve teknolojide çocukları bekleyen tehlikelerin ne kadar farkındayız? Çocukların, teknolojiyi güvenli kullanmaları için dikkat edilmesi gereken bazı kısımlar vardır.
Teknoloji kullanım süresini, çocuğun yaşına göre belirleyin
0-2 yaş arası: Bu yaş gruplarında teknoloji kullanımı olmamalıdır.
3-5 yaş arası: Kontrol edilmek koşuluyla günde en fazla 1 saate kadar izin verilmelidir.
İlköğretim: İlkokul düzeyinde olan çocuklar için günde en fazla 1,5 saat olmalıdır.
Ortaokul: Ortaokul düzeyinde olan çocuklar için ise, en fazla 2 saat olmalıdır.
Lise: Çocuğunuzla birlikte belirleyeceğiniz bir sınırlandırma çerçevesi çizilmelidir
NOT: Burada belirtilen teknoloji kullanımı süreleri tüm teknolojik cihazları kapsamaktadır. Yani tablet, telefon, bilgisayar ya da televizyonda geçirilecek sürenin toplamıdır.
Teknolojiyi Nasıl Kullandığını Kontrol Edin
Ne tür oyunlar oynuyor, arkadaş çevresi nasıl, kimlerle iletişim kuruyor gibi soruların cevaplarını biliyor olmalısınız.
Sıkı Yasaklar Koymayın
Bir şeyi ne kadar yasaklarsanız o kadar cazip hale gelir. Eğer bir şeyi yapmalarını istemiyorsanız direkt olarak yasaklamak yerine ufak ufak ve dikkatini çok çekmeden uzaklaştırmaya çalışmak daha uygun olacaktır. Neden uzaklaştırdığınızı, çocuğun yaşına uygun bir dilli açıklamalısınız. Ona güvendiğinizi ve hata yapsa bile onu çok sevdiğinizi de ifade etmek süreci daha kolay yönetmenizi sağlayabilir.
Güvenli Oyunlar Oynaması İçin Yönlendirin
Reklam göstermeyen ya da oyun içi mesajlaşma gibi seçenekler sunmayan oyunları kısa bir arama ile bulabilirsiniz. TÜBİTAK destekli ve pedagojik ürün sertifikalı Türk oyunu MentalUP da bu oyunlardan birisidir. Günde sadece 20 dakikalık egzersizlere izin vererek teknoloji bağımlılığını önlemeyi amaçlar.
Teknolojinin Ödül Olarak Algılanmasına İzin Vermeyin
Bir davranışın ya da başarının ödülü olarak teknolojiyi kullanmamalıyız. Örneğin, “eğer derslerini yaparsan telefonu kullanabilirsin” ya da “tabağını bitirirsen tableti alabilirsin” gibi vaatler çok kısa bir zaman sonra ters tepecektir. Bu hataya düşmemeye özen gösterin.
Youtube’da Sizin Hesabınız Açık Olsun
Neredeyse her yaş grubundan çocuğun, en sık zaman geçirdiği dijital mecra Youtube olmuştur. Hal böyleyken çocukların hangi içerikleri ve içerik üreticilerini izlediğini de denetlemek gerekiyor. Eğer sizin hesabınız açık olursa, neleri izlediğini görebilirsiniz. İzleme geçmişi sekmesinden bu akışa ulaşmanız mümkün.
“Bunları yaparken zorlanıyorum, çocuğum sürekli teknolojiyle ilgilenmek istiyor, ne yapmalıyım” diyorsanız birkaç önerimiz var!
Çocuklarınıza akıllı cihazları unutturun
Çocuğunuz ekran karşısında vakit geçirmediğinde onun yerine yapabileceği başka etkinlikler olduğunu bilmesi, çocuğunuzun ekran süresini kısaltmasını sağlar. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren sevdiği ve yaparken keyif aldığı etkinliklerin olması önemlidir. Çocukların ev içinde ve dışında dijital ortamdan bağımsız olarak yapabileceği bir hobisinin olması, çeşitli becerilerini ve ilgi alanlarını geliştirmesine olanak sağlar.
Onlara Rol Model Olun
Her konuda olduğu gibi çocuklara bu konuda da rol model olmak oldukça önemlidir. Evde geçirdiği zamanın neredeyse tamamını televizyon karşısında geçiren bir ebeveynin çocuğu akıllı cihaz konusunda uyarması çocuk üzerinde etkili bir iz bırakmayabilir. Bu sebeple evde sizde aynı şekilde dijital ortamdan uzak, yapabileceğiniz çeşitli etkinlikler planlayabilirsiniz.
Etkinlik Listesi Belirleyin
Çocuğunuzun dijital ortam dışındaki faaliyetleri de alışkanlık haline getirmesi için küçük yaşlardan itibaren bir tablo çizmek faydalı olacaktır. Boş zamanlarda yapılabilecekler listesi, evimizin teknoloji kullanım kılavuzu, kitap okuma saati, kutu oyunu zamanı gibi etkinliklerin bulunduğu planlar hazırlayabilirsiniz.
Tutarlı Olun
Herhangi bir dijital kullanım sınırlandırmasında ebeveynlerin ortak hareket etmesi ve tutarlı olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde çocuğun davranışında tutarlılık ve devamlılık gözlemlenmesi zorlaşır.
Kaliteli Vakit Geçirin
Bir araştırma da çocukların, aileleriyle kaliteli vakit geçirmelerinin teknolojiyi unutmalarını sağladığını göstermiştir. Bunun için her akşam ya da aile bireylerinin tamamının birlikte olduğu zamanlarda hiç kimsenin teknoloji ile ilgilenmediği ortak bir etkinlik belirlemek aile ilişkilerini güçlendirir.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz bir Çocuk Gelişimi uzmanına gidebilirsiniz.
İrem Tulumoğlu
Kaynak:https://www.yasantipsikoloji.com/cocuk-ergen/cocuklarda-guvenli-teknoloji-kullanimi